Scoliose

Wat is scoliose?

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming en rotatie van de wervelkolom. Er kunnen één of meerdere bochten ontstaan in de rug. Tevens ontstaat een eenzijdige bolling van de ribben aan de achterkant; een gibbus.

Een milde scoliose komt bij ongeveer 2-3 procent van de bevolking voor, een matige scoliose bij 0,3-0,5 procent en een ernstige scoliose bij minder dan 0,1 procent. In Nederland hebben zo’n 60.000 mensen een scoliose en het komt gemiddeld 4 keer vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Een scoliose kan verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen (80 procent) gaat het om een idiopathische scoliose (oorzaak onbekend). Deze vorm van scoliose komt vaak tot uiting en verergert tijdens de groeispurt van een kind of adolescent. Behandeling in deze fase is dan ook erg belangrijk om progressie te voorkomen. Een degeneratieve scoliose ontstaan vaak pas op oudere leeftijd en komt door het verouderingsproces van de botstructuur van de wervelkolom. Een congenitale scoliose is aanwezig vanaf de geboorte en wordt veroorzaakt doordat één of meerdere ruggenwervels onvolgroeid of vergroeid zijn.

Gevolgen van een scoliose

Een scoliose heeft op meerdere gebieden gevolgen voor de patiënt. Indien er geen juiste behandeling wordt toegepast, kunnen de gevolgen naarmate u ouder wordt verergeren. Hieronder een overzicht van de gevolgen.

  • Cosmetische effect op het lichaam; scheefstand van de rug en romp.
  • Verminderde bewegelijkheid en stijfheid van de rug, romp, nek en schouders.
  • Pijn- en vermoeidheidsklachten, met name bij volwassen.
  • Verminderd longvolume en verminderde conditie door stijfheid en scheefstand van de bovenrug en ribben.
scoliose

Meer informatie over scoliose

Indien u meer informatie wilt omtrent scoliose kunt u terecht op de onderstaande websites.